Η Περιοχή

Τελευταία ενημέρωση από Ourania Stathopoulou
Η Περιοχή

Ορεινή Ναυπακτία - Διαδρομές & Μονοπάτια μέσα σε ένα παρθένο φυσικό τοπίο

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας παρθένος τόπος με απαράμιλλη ομορφιά, πλούσια πανίδα και μοναδική χλωρίδα. Κατεξοχήν ορεινή περιοχή, μεγάλοι ορεινοί όγκοι, πανέμορφα δάση, γάργαρα νερά από τις πάμπολλες φυσικές πηγές, καταπληκτικά πανέμορφα τοπία!

Από τις αμέτρητες επιλογές που μπορεί κάποιος επισκέπτης να ακολουθήσει προκειμένου να ανακαλύψει την Ορεινη Ναυπακτια, διαλέξαμε αυτές που μπορούν να συνδυαστούν καλύτερα με την διαμονή σας στους ξενώνες μας "ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ" στο Παλαιόπυργο. Παρόλα ταύτα η τοποθεσία που έχει κτιστεί το χωριό Παλαιόπυργος είναι μοναδική και παράλληλα προνομιακή, αν σκεφτεί κανείς ειδικά ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Επαρχίας Ναυπακτίας, οποιοδήποτε σημείο θελήσει κάποιος να επισκεφτεί δεν απέχει περισσότερο από είκοσι λεπτά της ώρας από τους ξενώνες μας. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης έδρα για τις εξορμήσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο Παλιόπυργο:
Επισκεφτείτε τα πανέμορφα εξωκλήσια και εκκλησίες του χωριού που συνολικά φτάνουν τις 17 και οι περισσότερες έχουν ιστορία αιώνων. Γραφικά πέτρινα κτίσματα πάνω σε ραχούλες, βουνοκορφές και πανέμορφες κοιλάδες.

Ανεβείτε στον Άγιο Κωνσταντίνο (βελβιτσιά) σε υψόμετρο 1470μ. και δείτε από κοντά το μικρό ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή του. Αν αγαπάτε την πεζοπορία και τις αναβάσεις αυτή είναι μια διαδρομή δύο ωρών περίπου που θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις. Αν δε, βρεθείτε στην περιοχή την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου τότε θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε και την Θεία Λειτουργία που κάνουνε οι χωριανοί μας εκεί.

Περπατήστε στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού και ανακαλύψτε σε κάθε μαχαλά, σε κάθε γωνιά ή ματιά σας την ζωή ενός πραγματικά παραδοσιακού χωριού, απείραχτο από τις επεμβάσεις του τουρισμού και τις πολυτέλειες των μεγαλοπόλεων, απλό λιτό και απέριτο, ένα χωριό των Κραβάρων... της Ορεινής Ναυπακτίας.

Πραγματοποιήστε Πεζοπορίες μέσα και γύρω από το χωριό, κατάφυτα μέρη, πολλές πηγές, φιλόξενοι άνθρωποι.

Αγία Κυριακή:
Λίγα λεπτά βόρεια του Παλαιοπύργου βρίσκεται ή "Αγία Κυριακή", τοποθεσία κατάφυτη από έλατα σε υψόμετρο πάνω των χιλίων μέτρων όπου υπάρχει και μια εκκλησία. Αγαπημένος προορισμός πολλών ειδικά στο πανηγύρι που γίνεται εκεί.

Ρουπάκια:
Πανέμορφο δρυοδάσος λίγο έξω από το χωριό, πανύψηλες Βελανιδιές και φτέρη.
Υπάρχει ταβέρνα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί. Κάθε καλοκαίρι -τελευταία Κυριακή του Ιουνίου - διοργανώνεται στα Ρουπάκια από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πυλήνης η εκδήλωση "Πυληνίων Ποιμενικός Βίος" με αναπαραστάσεις από την ζωή των κατοίκων της ορεινής Ναυπακτίας.

Κοντινά Χωριά και τοποθεσίες

Στράνωμα:
Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ποταμό Εύηνο και να δείτε την κρεμαστή γέφυρα(καρέλι).

Λουτρά Στάχτης:
Λουτροπηγή στα Λουτρά Στάχτης. Τα Λουτρά Στάχτης προσφέρουν τη δυνατότητα λουτροθεραπείας σε ατομικούς και κοινούς λουτήρες, για όσους έχουν παθήσεις του δέρματος, νεφρικές διαταραχές ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και αρθρίτιδες.Λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το γεφύρι της Αρτοτίβας(Αχλαδόκαστρο):
κατασκευάστηκε ή ανακατασκευάστηκε κατά την Α΄ Ενετοκρατία 1407-1499 σε σχήμα τοξωτό και είναι λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα. Βρίσκεται σε μοναδική θέση στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο. Έχει άνοιγμα 22,35 μ., πλάτος 2,4 μ. και πάχος 1μ. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα της γέφυρας ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα. Η τελική επίστρωση γίνεται με καλντερίμι επιμελώς κατασκευασμένο. Συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε κατασκευάσθηκε ο νέος δρόμος Θέρμου-Πλατάνου.

Έχει διαβαστεί 4964 φορές